Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2012 13:31 - Това сме ний,...
Автор: diadomik Категория: Забавление   
Прочетен: 1067 Коментари: 1 Гласове:
2



Това сме ний,
така поглеж,
дий БЪЛГАРИНО, дий...

Съдебната 2012 г. почва с присъди за Маргените автор(и): Доротея Дачкова, прочитания: 721, коментари: 0 imageВиж галерия 1 23»

И 2012 г. няма да е лесна за съдебната власт, към която е насочено вниманието на обществото и на Еврокомисията, чийто доклад се очаква през февруари. Всяка година съдилищата гледат стотици хиляди дела, но само някои от тях попадат под прожекторите.

Преди Брюксел да ни даде поредната оценка, още в първите дни на годината трябва да бъдат обявени решенията на Върховния касационен съд (ВКС) по няколко знакови процеса. Сред тях са две ключови дела за организирана престъпност, които се точат от години. Първото е срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргените, оправдани от долните инстанции по обвинението, че са подготвяли три убийства. Другото е срещу дупнишките Братя Галеви – Ангел Христов и Пламен Галев. Тях апелативният съд в София призна за виновни и даде на първия 5 години затвор, а на втория – 7 години. Пред върховните съдии сочените от прокуратурата за пострадали от Галеви поискаха присъдите им да бъдат намалени до условни.

Върховният съд трябва да се произнесе и по делото за длъжностно престъпление на ексдепутата от ДПС Фидел Беев. Той обжалва условната си 2-годишна присъда за неизгодна сделка.

В първите дни на годината ВКС трябва да се произнесе и по жалбите на бившия зам. вътрешен министър от кабинета “Станишев” Раиф Мустафаи бизнесмена Росен Маринов, които обжалват условните си присъди по дело за корупция.

На 18 януари в Софийския апелативен съд продължава делото срещу бившата директорка на НАП Мария Мургина, на която долната инстанция определи 4 години затвор за престъпление по служба и принуда.

И през 2012 г. ще продължат да се точат четирите дела срещу бившия шеф на столичната “Топлофикация” Валентин Димитров. Две вече са на втора инстанция, тъй като той обжалва 14-годишната си присъда за източване на 6 млн. лв. от дружеството и 3-годишното си наказание за тежка безстопанственост. Пред Софийския градски съд (СГС) от сагата “Топлофикация” остана да виси процесът за пране на пари. Т.нар. банково дело срещу Димитров, което бе пред окончателна присъда, бе върнато на прокуратурата и едва ли ще приключи скоро.

ВСГС трябва най-сетне да тръгне делото срещу бившия премиер Сергей Станишев за изгубените секретни документи. Има дори шанс да приключи до края на 2012 г., защото ще се гледа само на 2 инстанции.

В градския съд тече и процес за присвояване на 11 млн. лв. срещу друг бивш министър и настоящ червен депутат – Емилия Масларова.

В началото на 2012 г. започват работа натоварените с много очаквания специализиран съд и спецпрокуратура. Те ще поемат разследванията и процесите срещу организираната престъпност. В редовите окръжни съдилища ще продължат делата, които вече са стартирали – един от процесите от операция “Октопод”за организирана престъпна група за рекет и изнудване, по което е подсъдим Алексей Петров, за бандата за отвличания “Наглите” и “Килърите”- за група, обвинена за три убийства.

В новата година ще се пренесат и двете дела срещу плевенчанина Красимир Георгиев - Красьо Черния. Мъжът, който през 2009 г. разтърси съдебната власт със скандал за търговия с постове, е подсъдим за лъжесвидетелстване и укриване на близо 95 хил. лв. данъци. И двата процеса са още на първа инстанция.

През януари Софийският районен съд отново ще заседава срещу Феим Чаушев, зам. външен министър от квотата на ДПС в кабинета “Станишев”. Той бе пратен на съд по обвинение за посредничество при даване на откуп за откраднат джип.

Пред Софийския апелативен съд ще се пренесе делото срещу бившия депутат от “Коалиция за България” Тома Томов. Първата инстанция го призна за виновен, че като шеф на прокуратурата в Оряхово е поискал и приел подкуп от двама турски граждани, за ги отърве от обвинение за контрабанда. Томов бе осъден на 5 г. затвор. Заедно с него за виновни бяха признати бившият му заместник в прокуратурата Димитър Викентиев и следователят Цецко Кривачков. На Викентиев СГС определи 6-годишна присъда, а на Кривачков - 4 г.

Интересни решения в началото на 2012 г. се очакват и от Върховния административен съд (ВАС). Там висят делата срещу дисциплинарните наказания, наложени от Висшия съдебен съвет по скандала за раздавано право на строеж в Приморско на роднини на магистрати, представили се за крайно нуждаещи се. Още преди края на януари ВАС трябва да се произнесе с окончателно решение и дали Владимира Янева е законно избрана за шеф на СГС.




Тагове:   дий,


Гласувай:
2



1. emil60 - Честита 2012!
01.01.2012 13:34
Щастие, радост и късмет!
И благодаря за ивформацията.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: diadomik
Категория: Забавление
Прочетен: 129585
Постинги: 54
Коментари: 130
Гласове: 206
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930