Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2011 11:17 - Де е Швейцария, де сме ний?
Автор: diadomik Категория: Забавление   
Прочетен: 1181 Коментари: 0 Гласове:
3



Право на Труд image 18:32
06.02.11
Държавата бърка за “царските” имоти автор(и): Труд, прочитания: 1373, коментари: 14 imageВиж галерия 1 2»

Държавата дава Симеон на съд за дворците, писа “Труд” на 12 януари. Новината дойде от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои завеждане на искове за “Врана”, “Царска Бистрица”, “Ситняково”.

Това е вярното решение за “царските” имоти, коментира на 19 януари в “Труд” бившият конституционен съдия Пенчо Пенев. Днес даваме думата на авторитета по вещно право проф. Владимир Петров, адвокат на държавата за “Кричим”.

Без намерение да водя дискусия върху проблема с т.нар. царски имоти, статията на уважавания колега доц. д-р Пенчо Пенев налага отговор. Не за да се убеждаваме един друг, а да подложим на юридическа оценка възприетия от държавата път на защита на тези имоти. За мен те без съмнение са държавна или общинска собственост. И в моята книга “Необходимата истина за царската реституция”, и в статии и интервюта с адвокат Любомир Денев сме предлагали решение, което бързо и без излишни разходи, най-важното - напълно законосъобразно, да защити интересите на държавата, общините и българския народ срещу незаконното връщане на владението върху т.нар. царски имоти на Симеон Сакскобургготски и неговата сестра.

Благодарни сме за обективната колегиална оценка на Пенчо Пенев, че анализът ни, от юридическа гледна точка, е прецизен и бърз. Държавата, в лицето на министъра на регионалното развитие и благоустройството, има право да избере когото намери за добре, за водене на делата по повод “царските” имоти. Това не ни вълнува. Не мога да не посоча обаче предимствата на предлаганата от нас система на защита, която е и в съответствие с истинските държавни и на българското общество интереси.

Повторното актуване на имотите като държавни и общински и влизане на държавата и общините във владение на тези имоти, ще има многобройни благоприятни за тях правни последици, които ще настъпят все в съответствие с нормите на ЗС, ЗДС и ЗОС. Да, най-добре е Народното събрание да приеме реституционен закон. Това и по конституция би било най-правилно. Ако това не стане обаче, всякакви опасения, че предлаганият от нас път на защита ще принуди държавата да търпи упреци, които засягат нейната правова характеристика, са неоснователни. Подобни опасения са в открита защита на незаконното възстановяване на владението върху държавните и общинските имоти в полза на Сакскобургготски.

Който без всякакъв свян и морал, брутално, използвайки качеството си на министър-председател, буквално заграби тези имоти.

Той ли, министър-председателят на България, не знаеше, че Интендантството на Цивилната листа е държавна структура, а имотите на това Интендантство са държавна собственост? Той ли, министър-председателят, не можеше да внесе в Народното събрание от името на МС проектозакон за уреждане на въпросите, свързани с решението на Конституционния съд, докато беше на този пост? Не го направи. Защото по царски беше обърнал държавата в негов личен домен, а посредством сервилни чиновници - областни управители, безочливо погази и конституцията, и Закона за Конституционния съд и извърши пладнешки грабеж на държавна и общинска собственост, непознати по мащаби в цялата българска история. Следователно никакъв ущърб няма да претърпи България, ако предприеме бързи мерки за защита на правото на държавна и общинска собственост.

Във всяка държава членка на ЕС държавата реагира така. И не се страхува за международния си престиж, когато законосъобразно възстановява правата си върху имоти, незаконно преминали в частни ръце, с актове на отговорни за стопанисването на тези имоти длъжностни лица и самият министър-председател. Никой от тях не мислеше за международния престиж на България, когато позволиха на “спасителя-цар” да обере държавата, като си “възстанови” имоти, които никога не са принадлежали на неговите баща и дядо. Тогава и премиерът Сакскобургготски не мислеше за този престиж.

Държавата и общините трябва да актуват отново имотите, незаконно предадени на Симеон Сакскобургготски и сестра му. Ако не бъдат предадени доброволно, областният управител - за държавните имоти (чл. 80, ал. 1 ЗДС) и кметовете на съответните общини - за общинските (чл. 65, ал. 1 ЗОС), трябва да издадат заповеди за тяхното изземване.

Всякакви опити и внушения да се разместят ролите, като държавата потърси правото си на собственост чрез искове за собственост по чл. 108 ЗС, целят да демотивират държавните органи, предвид трудностите и дългите срокове, в които ще траят тези процеси. Целят да спестят на “наследниците” държавни такси, съдебни и деловодни разноски, адвокатски възнаграждения и др. Възлагат на действителния собственик - държавата, респективно Столична и Самоковска община, те да установяват правото си на собственост върху имотите. Вместо с повторното им актуване да възложат на “наследниците” Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза Хробок, в спор за имуществено право, да докажат правата си на собственост, като предявят искове по чл. 108 ЗС.

Симеон Сакскобургготски няма никаква собственост в чужбина. Той внимателно е пресметнал всичко. Подготвил се е за поредното премятане на българската държава и народ.

Това си заслужава да бъде проверено, преди предявяване на исковете по чл. 108 ЗС срещу него, за да бъдат наложени съответни възбрани върху тази собственост, която частично да удовлетвори претенциите на държавата и общините. Когато след дълги съдебни спорове, с евентуални съдебни решения, собствеността на държавата и общините бъде възстановена, за незаконно придобитите добиви и ползи от имотите (които се изчисляват поне досега на 6-8 млн. лв.), те няма да получат никакво обезщетение от Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза Хробок. Едва тогава обществото ще разбере, че заради фа


Тагове:   де,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: diadomik
Категория: Забавление
Прочетен: 129166
Постинги: 54
Коментари: 130
Гласове: 206
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031