Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2011 11:01 - Микеланджело - 6 март 1475 г., Капрезе? Флоренция? Мнооооого ми харесва!
Автор: diadomik Категория: Забавление   
Прочетен: 4076 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 05.03.2011 21:15


Има допълнения накрая!!!
Лаокоон - менте от Микеланджело? автор Нада Нешеваimage

“Лаокоон и синовете му”, една от най-популярните антични скулптури в света, може да се окаже фалшификат, създаден от ренесансовия гений Микеланджело Буонароти (1475-1564), пише научното списание Artibus et Historiae.

Статуята и днес заема почетно място в Музея на Ватикана и се смята за работа на неизвестен античен ваятел.

Авторката на новото научно разследване, Лин Катерсън е лектор по история на изкуството в Колумбийския университет. Тя публикува 30 страници текст, в който изважда на бял свят банковите сметки на Микеланджело, негови рисунки и скулптури, създадени преди откриването на “Лаокоон” през 1506 г. в Рим.

Научната общност вече е приела факта, че Микеланджело е направил няколко антични фалшификата, тъй като те се продавали на по-високи цени от собствените му произведения. Сред тях са “Спящият Купидон”, “Глава на фавън” и др., повечето от които днес са в неизвестност. Според историка на изкуството Джорджо Вазари (1511-1574) “Спящият Купидон” е бил заровен под селски лозя, за да може мраморът да придобие остарял вид.

Съвременници на Микеланджело разказват, че той често е вземал назаем антични рисунки, за да ги копира, а после е връщал копието, запазвайки оригинала за себе си.

Скулптурната група “Лаокоон и синовете му”, или често наричана просто “Лаокоон”, изобразява предсмъртната агония на троянския жрец Лаокоон. Той бил наказан от боговете защото съобщил, че Троянският кон е опасен и предупредил жителите на града да не внасят коварния подарък. Тогава от морето излезли две огромни змии, които се обвили около него и синовете му.

Скулптурата е открита през 1506 г. от фермер и нейната сила се отразява драматично на всички ренесансови художници. Самият Микеланджело признава, че “Лаокоон” е променил неговата представа за изкуството. Пикасо, Франсис Бейкън и още много други автори от ХХ век споделят, че това произведение ги е разтърсило.

“Лаокоон и синовете му” се различава от повечето антични образци поради факта, че изобразява агонията. До откриването на “Лаокоон” се е смятало, че античната култура се е ограничавала предимно с представянето на царете и императорите като горди победители.

Изследването на Лин Катерсън се базира до голяма степен и на тази неприсъща за античността черта. Тя сравнява “Лаокоон и синовете му” с някои от ранните работи на Микеланджело - релефа “Битката на кентаврите” и “Свети Матей”, създаден през 1505 г. точно преди откриването на “Лаокоон”, както и рисунка на човешки торс в гръб, която напомня гърба на “Лаокоон”.

Разглеждайки писмата на Микеланджело до неговия баща между 1497 г. и 1501 г., Катерсън сочи, че ренесансовият скулптор е работил върху скулптури, които са му донесли значителни приходи в банковата сметка, собствена къща и огромно ателие.

Кои са тези творби, пита тя и заключава, че това са преди всичко фалшификатите на антични работи, а техните дилъри са осигурявали на Микеланджело достъп до автентичен гръцки мрамор. Освен това Микеланджело разказва, че работи нещо изключително тайно и никой не бива да види подготвителните рисунки за това, твърди Катерсън.

В същото време в Рим постоянно са откривали нови антични скулптури и ръкописи. Плиний Старши в книгата си “Естествена история” описва мраморна творба, посветена на смъртта на Лаокоон, като “надминаваща всички картини и скулптури на света”. Според него произведението е създадено през II век пр. н. е. и се е намирало в двореца на Тит. По времето, когато Микеланджело е в Рим - в края на ХV и начачалото на ХVI в., всички търговци на изкуство търсят тази скулптура.

И мнозина я намират. Лин Катерсън цитира няколко фалшификата на творбата, създадени през Ренесанса. Най-интересният от тях представя синовете на Лаокоон, душени от огромна змия, но главният герой е уж “загубен”. През 1488 г. повелителят на Микеланджело - Лоренцо де Медичи, купува въпросното менте, но след време осъзнава, че е излъган и връща работата. Все пак именно в двора на Медичите младият Микеланджело открива идеята за “Лаокоон” и осъзнава, че всички колекционери търсят това произведение.

Филипино Липи, друг ренесансов художник, живял у Медичите, също е запален по Лаокоон много преди откриването на скулптурата. През 1492 г. Липи рисува няколко стенописа на тема “Смъртта на Лаокооон” за външната стена на новата вила на Лоренцо. Архитект на вилата е Джулиано да Сангало, чиято задача е да осигури стени, подходящи за изобразяването на тази сцена.

Самото откриване на “Лаокоон” през 1506 г. изглежда прекалено хубаво, за да е истина твърди Лин Катерсън.

Преди всичко “Лаокоон и синовете му” не е намерена под земята както останалите антични творби, а в стая в лозарска къща. Нейната автентичност е установена не от кого да е, а от познатия ни вече архитект Джулиано Сангало и от самия Микеланджело. Двамата тутакси определят творбата като “описаната от Плиний скулптура на Лаокоон”.

Никой не се усъмнява в преценката им, макар няколко детайла да противоречат на известния текст. Преди всичко Плиний разказва, че “Лаокоон” е произведение, създадено от един-единствен блок мрамор, докато новооткритият “Лаокоон” е направен от 7 мраморни блока. Второ, творбата не е намерена в никакъв императорски дворец, както твърди Плиний, а в място, което през II век пр. н. е. е било поле с цистерни.

Също прекалено хубаво, за да е истина, изглежда обстоятелството, че произведението е напълно запазено “с изключение на две липсващи ръце”. Местата, съединяващи отделните части, не са мръднали изобщо, с една дума тази огромна, направена от няколко отделни фигури скулптурна група не е пострадала ни най-малко повече от 1600 години.

Всички очаквали, че новооткритата скулптура ще бъде пожелана и щедро платена от папата и така станало. Ненаситен колекционер, папа Юлий II вече притежавал “Аполон Белведерски”, също една от най-известните антични творби. През 1503 г. той назначава прочутия Браманте за архитект на огромен двор, в който папата възнамерявал да изложи своята колекция.

През 1506 г. дворът е готов и сякаш по поръчка италиански фермер открива и най-чудната антична скулптура на света, която да бъде поставена в него. Преди това, също като Лоренцо де Медичи, папата се е натъквал на ментета на “Лаокоон”.

Но този път той бил убеден, че най-после е открил своя “Лаокоон”.

Почти веднага след публикуването на научния труд, отнел 7 години на Катерсън, двама нейни колеги от Колумбийския университет - Ричард Брилиант и Анна Карбедиан, възроптаха срещу статията. Пред в. “Ню Йорк таймс” те обявяват тезата за “невъзможна във всяко отношение”. Според Ричарт Брилиант неговата колежка е постъпила некоректно, като не е цитирала достатъчно антични скулптури и не е потърсила логични сравнения.

“Все пак колкото повече мисля за вероятността Микеланджело да е автор на “Лаокоон”, се чувствам все по-заинтригуван” - казва проф. Уолъс. от Вашингтонския университет.

Това в крайна сметка би обяснило необикновената сила на тази антична творба, която въздейства повече от всички свои съвременници и до днес.
imageimage

Микеланджело в син тюрбан     image

Микеланджело в син тюрбан

Цялостен и подробен автопортрет на Микеланджело откриха реставратори в катедралата Cappella Paolina, която е част от музея на Ватикана.

В един от героите на стотиците батални библейски сцени, изрисувани в катедралата от Микеладжело, той е изобразил себе си със син тюрбан на главата, съобщава италианският вестник Република.

Според изследователите това със сигурност е автопортрет на великия италианец от рода Буонароти.

Реставрацията на фреските продължава вече 5 години. Започна през 2004 година, а за огромния реставраторски труд 4 милиона долара даде американският благотворителен фонд Patrons of the Arts in the Vatican Museums.

В процеса на работа са били почистени от „праха на годините и от дима на свещите", както и от стари наслоения големи части от Cappella Paolina. Напълно възстановен е олтарът, според проекта, разработен през 1537 година от Джулиано да Сангало Ил Джоване.

Мисълта, че старецът със синия тюрбан е самият Микеланджело, дошла на главния реставратор на Ватикана Маурицио де
image

Микеланджело в син тюрбан

Лука.

"Това е необикновено и вълнуващо откритие. Точно когато ние приключваме последните щрихи по тази грандиозна реставрация, с възвърнатия живот на цветовете ние можем да видим новото изображение на стария Микеланджело, който с картините си в Капела Паолина завършва периода си като художник-живописец и се посвещава на скулптурата и архитектурата" - казва Де Лука днис на пресконференция, посветена на завършената вече реставрация.

Автопортретът на Микеланджело бил идентифициран в един от тримата коннници в левата част на фреската "Разпятието на Свети Петър", над която художникът е работил в периода от 1545 по 1550 година.

Главният реставратор припомни, че Микеланджело често е слагал своя портрет на някой от героите в картините. Но на сегашната находка лицето на художника е изобразено "поразително подобно", уверява Де Лука. Това според експерта е „подписът" на Микеланджело.

Изобразил се е например в Сикстинската капела и в параклиса на Медичите във Флоренция.
image

Микеланджело в син тюрбан

Това обаче е първият цялостно видим автопортрет. Защото в Сикстинската капела лицето на художника е заскрито наполовина от ръката на Свети Вартоломей.

Освен това синият тюрбан е много точно указание за разпознаване, защото с такава кърпа увивали главата си скулпторите, за да предпазят косата си от каменния прах. Не случайно и на други портрети Буонароти е изобразен с точно такъв син тюрбан.

Пресконференцията беше дадена в Sala Regia на апостолическия дворец на Ватикана, който е в непосредствена близост до параклиса, който папа Бенедикт XVI ще открие на 4 юли следващата година, като венец на мащабната реставрация на художествените и архитуктурни богатства на католическата църква.

Под патронажа на папата се извършва реставрация на много уникални творения на църковното изкуство в Италия.
Колосът Микеланджело Буонароти: художник, скулптур, поет, архитект... image Микеланджело. Портрет от Марчело Венусти, 1535 г.

"Ако още на младини бях осъзнал, че неустоимата прелест на красотата, в която съм влюбен, ще нахлуе един ден в сърцето ми, за да запали там пламък и да ме подложи на безкрайни мъки, с радост бих изгасил още тогава светлината на моите очи!"

Преди 535 години (6 март 1475) в малкото градче Капрезе (Тоскана) се ражда един от най-великите гении в изкуството Микеланджело Буонароти. На тринайсетгодишна възраст започва да работи в ателието на известния флорентински живописец Доменико Гирландайо, където изучава техниките на фреската. Талантът му привлича вниманието на Лоренцо Великолепни – един от най-големите покровители на изкуството.

image "Битката с кентаврите"

От 1489 до 1492 г. Микеланджело живее и работи в неговия  Палацо Медичи във Вия Ларга,  изучава античното изкуство и среща много известни поети и философи. През този период той прави своите първи самостоятелни творби – Мадоната на стълбите и Битката с кентаврите. След смъртта на Лоренцо Медичи художникът живее известно време в манастирската болница Санто Спирито, където, подобно на Леонардо, изучава анатомията на човешкото тяло, като прави дисекции на трупове. От престоя му там е останало едно негово Разпятие.

През 1494 г. той напуска Флоренция и отива първо във Венеция, после и в Болоня. През 1496 г. Микеланджело пристига в Рим и остава там до 1501 г. Голяма слава и известност му донася скулптурата Пиета, която изработва за катедралата "Св. Петър" Ватикана. image "Пиета" Композицията е озарена от спокойната красота на Мадоната  с  почти детско изражение на лицето. В скута си държи  тялото на Христос, сякаш е заспало дете. Когато в Рим видели творбата, никой не можел да повярва, че е изваяна от толкова млад скулптор. Според легендата, Микеланджело се ядосал, промъкнал се през нощта и гравирал името си върху лентата на Дева Мария. И наистина това е единственото произведение, носещо подписа му. image "Давид"

През годините 1501-1504, по поръчка на Флорентинския съвет, скулпторът създава една от най-забележителните си творби – статуята на пазителя на града - библейския Давид. Скулптурата представя мъжа гол и беззащитен, ала косият му поглед и решително свъсенотото му чело са въплъщение  на онази страховитост, характерна за всички творби на Микеланджело. Авторът се отказва от традиционния образ на Давид като победител  и създава на негово място символ, обединяващ силата с гнева. През Ренесанса тези две качества са смятани за граждански добродетели, особено във Флорентинската република.

image "Мойсей"

През 1505 г. Микеланджело получава поръчка от папа Юлий II за папска гробница. Първоначално проектът е включвал 40 статуи, но така и не се осъществява. Скулпторът създава няколко великолепни фигури на Мойсей, Умиращият роб и Непокорният роб. Днес статуята на Мойсей краси  базиликата "Сан Пиетро ин Винколи" в Рим, където се намира гробницата.

През 1508 г. Юлий II настоява художника да изрисува тавана на Сикстинската капела. Микеланджело полага всички усилия да откаже тази "чест". До този момент той не само омаловажава  живописта, но и не пропуска случай да изтъкне превъзходстовто на скулптурата над нея. Десети май 1508 г. е първият ден на това гигантско начинание.

image Детайл от "Сътворението: Бог вдъхва живот на Адам. Микеланджело държи сам да изработи техниката на стенописването и проектира собствено скеле. Таванът е с големина 40 x 14 м. В централната му част са разположени деветте сцени от библейското Битие. Те започват с изображението на един атлетичен Бог, носещ се върху облак от духове. Дотегнало му е да живее в самота и създава Адам, по свой образ и подобие, а след това сътворява и Ева в Райската градина. Тези първи човешки същества са истински храмове на плътта. Те сякаш обемат онези страсти и прегрешения, наказанията за които ще бъдат изобразени в следващите сюжети: Изкушението, Първородният грях и Потопът. В страничните части са представени по-второстепенни библейски епизоди, а също предците на Христа, седемте Пророци и петте Сибили. Изображенията се разгръщат на длъж и на шир по този таван и надолу по стените като разцвет на една чиста и дива красота. Микеланджело рисува легнал по гръб четири години (1508-1512). и излиза като победител от тази титанична борба за голямо разочарование на враговете си. image Гробницата на Медичите През 1519 г. получава поръчка за гробницата на фамилията Медичи в църквата "Сан Лоренцо" във Флоренция. За нея  извайва  Ден и Нощ и Зора и Здрач.

През септември 1534 г. Микеланджело се преселва окончателно в Рим, където остава до края на живота си, въпреки поканите на Козимо I Медичи да се завърне във Флоренция. Новият папа Павел III му възлага поръчка да нарисува Страшния съд и издава бреве на 1 септември 1535 г., с което назначава художника за официален архитект, скулптор и живописец на Ватиканския дворец с доживотна пенсия. От 1536 до 1541 г. Микеланджело работи върху стенописа Страшния съд.

image "Страшният съд" На площ (17 м х 13 м) създава поразителна гледка – Христос, заобиколен от разрушителна орда от около 300 мъже, жени, деца, светии, ангели и дяволи, повечето облени от ярка дневна светлина. Наблъскани в задушаващо напрежение, скупчени на групи, те са завихрени около централната фигура на Христос, за да бъдат в края на краищата погълнати от бездната. Заради голите тела Биаджо да Чезена завява: "Такава светотатствена творба не е за папската капела, а за баня или за дом със съмнителна слава". Вазари предсказва феноменалното въздействие на тази фреска: "Това е върховно постижение на живописта, която трябва да  бъде модел за нашето изкуство". През периода 1537-1539 г. Микеланджело получава поръчка да преустрои Кампидолио, върха на Капитолийския хълм, в площад. Въпреки че не е завършен дълго след смъртта му, проектът е изпълнен основно по неговия план.

През 1546 г. художникът е назначен за главен архитект на "Св. Петър". Катедралата е построена според плана на Донато Браманте, но Микеланджело проектира нейния купол и екстериора на олтарния край на сградата. Извайва двете си изключителни и прочувствени късни Пиети, които се възприемат направо с душата. Те са сплав от страдание и любов. Над Пиета Ронданини, работи само 6 дни преди смъртта си. Микеланджело умира в Рим на 18 февруари 1564 г. на 89-годишна възраст, но е погребан, съобразно неговото желание, във Флоренция - в църквата "Санта Кроче".

image "Леда и лебеда". 1530 г.

Разяждан от вечното недоволство, отчаян от несъвършенството между внушителните си замисли и осъщественото Микеланджело не отдава особено значение на своите стихове. За тях казва, че са сътворени от "камениста, нажежена до бяло лава". 60 г. след смъртта му (1623 г.) синът на неговия племенник (Микеланджело-младия) ги събира и публикува като ги подлага на безмилостна редакция: променяйки думи, изрази, обръщения. Едва през 1863 г. Гуасти издава във Флоренция първото критическо издание, като възстановява оригиналния текст.

"Всички художници имат огромно и вечно задължение към Микеланджело, виждайки, че той е разчупил оковите и веригите, които преди са ги ограничавали, принуждавайки ги да създават традиционни форми". Вазари.

И още:
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=78512&page=1


И още:

„Страшния съд“ на Микеланджело ди Лудовико ди Леонардо ди Буонароти Симони(това са пълните му имена, за тези които не знаят image

image

както и “ Сътворението на Адам“ пак на Микеланджело

image

.












Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - Поздравление за постинга
03.03.2011 15:26
Поздравление за постинга
цитирай
2. diadomik - Благодаря!
03.03.2011 15:32
Ще се опитам да го разширя!
цитирай
3. diadomik - Вселената на художника Микеланджело!
03.03.2011 16:05
Това бих добавил скромно!
цитирай
4. анонимен - секс знакомства слуцк
01.12.2011 02:35
[url=http://www.rizu.aptekaon.in/sayt-znakomstv-dlya-zrelih-jenshin.html]Сайт знакомств для зрелых женщин[/url]
[url=http://www.okomy.aptekaon.in/ministerstvo-obrazovaniya-omskoy-oblasti-vakansii.html]Министерство образования омской области вакансии[/url]
[url=http://www.waujl.aptekaon.in/vakansii-voditelya-v-grodno.html]Вакансии водителя в гродно[/url]
[url=http://www.pmq.aptekaon.in/seks-znakomstva-bez-registracii-besplatno.html]Сэкс знакомства без регистрации бесплатно[/url]
[url=http://www.upou.aptekaon.in/znakomstva-kazahstan-bez-registracii-besplatno.html]Знакомства казахстан без регистрации бесплатно[/url]
[url=http://www.kjjc.aptekaon.in/chat-znakomstv-s-nomerami-telefonov.html]Чат знакомств с номерами телефонов[/url]
[url=http://www.bue.aptekaon.in/mobilnie-znakomstva-megafon.html]Мобильные знакомства мегафон[/url]
[url=http://www.wktn.aptekaon.in/ctg-4-2.html]Интимные знакомства в брянске[/url]
[url=http://www.zhjoltyevody.c0t.biz/znakomstva-v-permi-prm.html]Знакомства в перми prm[/url]
[url=http://www.aue.aptekaon.in/onlayn-prosmotr-znakomstvo-s-fakerami.html]Онлайн просмотр знакомство с факерами[/url]
[url=http://www.idcfd.aptekaon.in/rabota-v-policii-ssha.html]Работа в полиции сша[/url]
[url=http://www.borispol.goclickhost.com/znakomstva-dlya-podrostkov-v-ukraine.html]Знакомства для подростков в украине[/url]
[url=http://www.frjy.aptekaon.in/seks-znakomstva-sosnoviy-bor.html]Секс знакомства сосновый бор[/url]
[url=http://www.okhz.aptekaon.in/besplatnie-znakomstva-v-kaliningrade.html]Бесплатные знакомства в калининграде[/url]
[url=http://www.gmyh.aptekaon.in/znakomstva-gorod-orenburg.html]Знакомства город оренбург[/url]
[url=http://www.und.aptekaon.in/intim-znakomstva-barnaul-besplatno.html]Интим знакомства барнаул бесплатно[/url]
[url=http://www.gornoe.nxfree.com/nastoyashie-sayti-seks-znakomstv.html]Настоящие сайты секс знакомств[/url]
[url=http://www.tkwt.aptekaon.in/sayt-znakomstv-v-gorode-chelyabinske.html]Сайт знакомств в городе челябинске[/url]
[url=http://www.klikz.aptekaon.in/vakansiya-specialist-narujnoy-reklami-ufa.html]Вакансия специалист наружной рекламы уфа[/url]
[url=http://www.zay.aptekaon.in/moskovskiy-chat-znakomstv-bez-registracii.html]Московский чат знакомств без регистрации[/url]
[url=http://www.iotzu.aptekaon.in/medicina-ufa-vakansii.html]Медицина уфа вакансии[/url]
[url=http://www.gorodok.teapotcosy.com/sayt-seks-znakomstv-v-sevastopole.html]Сайт секс знакомств в севастополе[/url]
[url=http://www.dunaevcy.prog-office.com/rambler-znakomstva-zaregistrirovatsya.html]Рамблер знакомства зарегистрироваться[/url]
[url=http://www.sgmv.aptekaon.in/besplatnie-seks-znakomstva-harkov.html]Бесплатные секс знакомства харьков[/url]
[url=http://www.oopc.aptekaon.in/besplatnie-seks-znakomstva-v-odesse.html]Бесплатные секс знакомства в одессе[/url]
[url=http://www.cqk.aptekaon.in/provedenie-vechera-znakomstv.html]Проведение вечера знакомств[/url]
[url=http://www.jbsh.aptekaon.in/ctg-4-6.html]Бесплатные секс знакомства кривой рог[/url]
[url=http://www.znleq.aptekaon.in/dzerjinsk-ru-vakansii.html]Дзержинск ру вакансии[/url]
[url=http://www.xgucd.aptekaon.in/rabota-v-hersone-ohrana.html]Работа в херсоне охрана[/url]
[url=http://www.zay.aptekaon.in/perviy-seks-posle-znakomstva.html]Первый секс после знакомства[/url]
[url=http://www.exvq.aptekaon.in/ctg-3-1.html]Мужчины твери знакомства[/url]
[url=http://www.alupka.purihost.com/map3.html]Интим знакомства через веб камеру[/url]
[url=http://www.lyhn.aptekaon.in/gazeta-seks-znakomstv.html]Газета секс знакомств[/url]
[url=http://www.zrgs.aptekaon.in/vechera-znakomstv-spb.html]Вечера знакомств спб[/url]
[url=http://www.vasilkov.eudisofthosting.com/znakomstva-vo-vladimire-intim.html]Знакомства во владимире интим[/url]
[url=http://www.berezhany.hipacia.info/intim-znakomstva-noginsk.html]Интим знакомства ногинск[/url]
[url=http://www.zrzd.aptekaon.in/nomera-icq-znakomstva.html]Номера icq знакомства[/url]
[url=http://www.belopole.hipacia.info/znakomstva-krivoy-rog-muzhchini.html]Знакомства кривой рог мужчины[/url]
[url=http://www.xkqk.aptekaon.in/intim-znakomstva-ru.html]Интим знакомства ру[/url]
[url=http://www.gajvoron.webtesto.info/sayt-znakomstv-noch-v-kontakte.html]Сайт знакомств ночь в контакте[/url]
[url=http://www.yge.aptekaon.in/slujba-znakomstv-v-ulyanovske.html]Служба знакомств в ульяновске[/url]
[url=http://www.axg.aptekaon.in/seks-znakomstva-v-kbr.html]Секс знакомства в кбр[/url]
[url=http://www.ncyh.aptekaon.in/seks-znakomstva-permskiy-kray.html]Секс знакомства пермский край[/url]
[url=http://www.jnszw.aptekaon.in/vakansiya-yrist-gosslujba.html]Вакансия юрист госслужба[/url]
[url=http://www.andrushjovka.free4webhost.com/videochat-chat-znakomstv.html]Видеочат чат знакомств[/url]
[url=http://www.artjomovsk.web4free.org/porno-znakomstva-rostov-na-donu.html]Порно знакомства ростов на дону[/url]
[url=http://www.qorf.aptekaon.in/intim-znakomstva-v-arhangelske.html]Интим знакомства в архангельске[/url]
[url=http://www.lnuxv.aptekaon.in/ctg-6-3.html]Вакансии юрисконсульт в воронеже[/url]
[url=http://www.vashkovcy.eudisofthosting.com/znakomstva-v-g-minske.html]Знакомства в г минске[/url]
[url=http://www.rmoco.aptekaon.in/rabota-v-reklamnom-agentstve-v-moskve.html]Работа в рекламном агентстве в москве[/url]
[url=http://www.uzwy.aptekaon.in/sayt-znakomstv-v-samare-seks.html]Сайт знакомств в самаре секс[/url]
[url=http://www.und.aptekaon.in/znakomstva-artemovsk-intim.html]Знакомства артемовск интим[/url]
[url=http://www.ogroe.aptekaon.in/formula-rascheta-stoimosti-proektnih-rabot.html]Формула расчета стоимости проектных работ[/url]
[url=http://www.zrhm.aptekaon.in/znakomstvo-s-italyanskimi-mujchinami.html]Знакомство с итальянскими мужчинами[/url]
[url=http://www.bar.masterinstant.info/uprazhneniya-na-znakomstvo-v-gruppe.html]Упражнения на знакомство в группе[/url]
[url=http://www.goaii.aptekaon.in/vakansii-uchitel-doneck.html]Вакансии учитель донецк[/url]
[url=http://www.zhdanovka.c0t.biz/pravoslavnie-znakomstva-minsk.html]Православные знакомства минск[/url]
[url=http://www.pmq.aptekaon.in/znakomstva-13-16-let.html]Знакомства 13 16 лет[/url]
[url=http://www.bahchisaraj.byshare.net/sayt-znakomstv-omsk-mamba.html]Сайт знакомств омск мамба[/url]
[url=http://www.arciz.web4free.org/filmi-onlayn-znakomstvo-s-fakerami2.html]Фильмы онлайн знакомство с факерами2[/url]
[url=http://www.uwxja.aptekaon.in/ctg-4-1.html]Вакансия управляющий поселком[/url]
[url=http://www.waujl.aptekaon.in/problemi-v-rabote-menedjera.html]Проблемы в работе менеджера[/url]
[url=http://www.goaii.aptekaon.in/vakansii-v-hanti-mansiyske-ejednevno.html]Вакансии в ханты мансийске ежедневно[/url]
[url=http://www.goaii.aptekaon.in/danon-herson-vakansii.html]Данон херсон вакансии[/url]
[url=http://www.und.aptekaon.in/gei-grodno-znakomstva.html]Геи гродно знакомства[/url]
[url=http://www.szjm.aptekaon.in/sitemap.html]чёрная мамба сайт знакомств[/url]
[url=http://www.grqu.aptekaon.in/ctg-2-3.html]Интим знакомства балаково[/url]
[url=http://www.zay.aptekaon.in/igri-na-splochenie-i-znakomstvo.html]Игры на сплочение и знакомство[/url]
[url=http://www.szrzt.aptekaon.in/rabota-saratov-vecherom.html]Работа саратов вечером[/url]
[url=http://www.qnwt.aptekaon.in/klub-znakomstv-v-cheboksarah.html]Клуб знакомств в чебоксарах[/url]
[url=http://www.zay.aptekaon.in/internet-znakomstva-moshennichestvo.html]Интернет знакомства мошенничество[/url]
[url=http://www.hbddj.aptekaon.in/ramenskiy-myasokombinat-vakansii.html]Раменский мясокомбинат вакансии[/url]
[url=http://www.vzh.aptekaon.in/realnie-znakomstva-v-odesse.html]Реальные знакомства в одессе[/url]
[url=http://www.obb.aptekaon.in/znakomstva-ot-10-do-12.html]Знакомства от 10 до 12[/url]
[url=http://www.iumpw.aptekaon.in/www-svyaznoy-ru-vakansii.html]Www svyaznoy ru вакансии[/url]
[url=http://www.qxuqi.aptekaon.in/vakansii-sekretar-v-ofis.html]Вакансии секретарь в офис[/url]
[url=http://www.wmup.aptekaon.in/slujba-znakomstv-rostov.html]Служба знакомств ростов[/url]
[url=http://www.alupka.purihost.com/www-life-by-znakomstva.html]Www life by знакомства[/url]
[url=http://www.bershad.gettingstart.com/znakomstva-g-zaporozhe.html]Знакомства г запорожье[/url]
[url=http://www.vds.aptekaon.in/znakomstva-s-devushkami-v-krasnoyarske.html]Знакомства с девушками в красноярске[/url]
[url=http://www.ankd.aptekaon.in/date-su-znakomstva-s-inostrancami.html]Date su знакомства с иностранцами[/url]
[url=http://www.dsj.aptekaon.in/znakomstva-cherez-veb.html]Знакомства через вэб[/url]
[url=http://www.aale.aptekaon.in/ctg-8-4.html]Секс знакомства в башкирии[/url]
[url=http://www.belajacerkov.byshare.net/znakomstva-grodno-love-ru.html]Знакомства гродно love ru[/url]
[url=http://www.boxbroala.eudisofthosting.com/sayt-sluchaynih-znakomstv.html]Сайт случайных знакомств[/url]
[url=http://www.dexz.aptekaon.in/ctg-1-7.html]Знакомства саратов объявления[/url]
[url=http://www.jgc.aptekaon.in/znakomstva-dlya-regulyarnogo-seksa.html]Знакомства для регулярного секса[/url]
[url=http://www.utnj.aptekaon.in/znakomstva-tver-intim.html]Знакомства тверь интим[/url]
[url=http://www.ajljm.aptekaon.in/slujba-bezopasnosti-v-rostove-vakansii.html]Служба безопасности в ростове вакансии[/url]
[url=http://www.ujags.aptekaon.in/vakansii-megafon-ulan-ude.html]Вакансии мегафон улан удэ[/url]
[url=http://www.dneprodzerzhinsk.d-rocket.us/pavlograd-znakomstva-intim.html]Павлоград знакомства интим[/url]
[url=http://www.vatutino.eudisofthosting.com/znakomstva-bez-registratsii-porno-seks.html]Знакомства без регистрации порно секс[/url]
[url=http://www.nzaxg.aptekaon.in/rabota-v-taganroge-dlya-pensionerov.html]Работа в таганроге для пенсионеров[/url]
[url=http://www.ananev.free4webhost.com/map14.html]Интимные знакомства новокузнецк[/url]
[url=http://www.vzh.aptekaon.in/klubi-znakomstv-v-volgograde.html]Клубы знакомств в волгограде[/url]
[url=http://www.bodasmamp.d-rocket.us/seks-znakomstva-perepiska.html]Секс знакомства переписка[/url]
[url=http://www.beregovo.hipacia.info/znakomstvo-s-fakerami-kartinki.html]Знакомство с факерами картинки[/url]
[url=http://www.nkruo.aptekaon.in/chastnoe-detektivnoe-agentstvo-vakansii.html]Частное детективное агентство вакансии[/url]
[url=http://www.guljajpole.teapotcosy.com/sayt-znakomstv-v-nizhegorodskoy-oblasti.html]Сайт знакомств в нижегородской области[/url]
[url=http://www.dergachi.d-rocket.us/igri-na-znakomstvo-na-angliyskom.html]Игры на знакомство на английском[/url]
цитирай
5. анонимен - Любите рок и вы поете в какой нибудь рок группе?
07.02.2012 03:59
Любите рок и вы поете в какой нибудь рок группе? Тогда [url=http://yapzi.com/]сайт с обзорами муз. альбомов[/url] это то что вам нужно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: diadomik
Категория: Забавление
Прочетен: 129147
Постинги: 54
Коментари: 130
Гласове: 206
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031