Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2011 20:35 - За тези, които не четат вестници:
Автор: diadomik Категория: Забавление   
Прочетен: 848 Коментари: 0 Гласове:
1



Внимавайте как гласувате, предупреждава "Сега" image    

Предвидените в Изборния кодекс изисквания за обозначаване на вота със знака "Х" и начинът на прегъване на бюлетината могат да доведат до огромен брой невалидни бюлетини, предупредиха анализатори ден преди провеждането на двата избора - за президент и за местна власт, научаваме още от “Сега”. За да се избегне пък всяка възможност за злоупотреба с бюлетините, те ще бъдат под охрана до последния момент, съобщиха от ЦИК. Бюлетините ще бъдат складирани в специални помещения, определени от общинските администрации, които ще бъдат под наблюдение. За да бъде валиден изборът, той трябва да се обозначи със знак "Х" и да се изпише със синьо мастило. Правилото е, че хиксът не трябва да излиза от границите на квадратчето пред името на кандидата за президент, кмет или общинската листа. Валидни обаче ще бъдат и бюлетините, в които знакът X е излязъл леко извън квадратчето, но не е навлязъл в друго поле.

Въпреки хвалбите на управляващите, че бързо и ефективно са се справили с последиците от първия сняг в страната, десетки села вече шести ден са без ток и вода
, показала проверка на "Сега". Фермери от най-лошо засегнатите райони заплашиха да съдят електроразпределителните дружества за нанесени щети, а местните власти се оплакаха, че държавата е абдикирала от задълженията си. Пресцентърът на МВР и "Гражданска защита" не обявиха данни за селата без ток и прехвърлиха топката на ЕРП-тата. Няколко дни след края на снеговалежите 82 населени места продължаваха да бъдат без ток вчера сутринта. В късния следобед броят им намаля до 67. Най-лошо бе положението около Велико Търново, където ток нямаше в 25 села. Безпрецедентно дълго - 6 дни, е в бедствено положение община Болярово, Ямболско. В ранния следобед само отделни къщи в три села там имаха ток. Генератор беше осигурен само за старческия дом и за едно село. "Не е нормално хората да бъдат държани по този начин", коментира зам.-кметът на Болярово Желю Желев.

Над 30 животоспасяващи медикамента, за които болни българи, техните роднини или приятели обикалят Европа, за да ги купят, ще бъдат доставяни у нас, пише “Труд”. Това гарантира проектонаредба на здравното министерство. Става дума за лекарства срещу ракови, онкохематологични, неврологични и други тежки заболявания. Част от тях досега не се внасяха, защото не са регистрирани в България. Други са регистрирани, но производители и търговци нямат интерес да ги осигуряват, защото са предназначени за много малко пациенти, изключително скъпи са или пък прекалено евтини, обясниха от здравното министерство. Всеки един от тези над 30 медикамента се приема от 20 до 400 болни, а годишното им потребление варира от 20-30 до 3000-4000 опаковки. Държавите, в които в момента могат да се намерят дефицитните лекарства с рецепта, са Испания, Германия, Гърция, Турция. А някои пациенти стигат чак до САЩ. С проектонаредбата се решава много сериозен проблем. Търговците на едро с лекарства вече ще могат да внасят разрешени за употреба медикаменти, ако производителят им не го прави, макар това да е негово задължение. Досега такъв изход не бе регламентиран, обяснява изданието.

След стремителното падане на цените на имотите през първото полугодие темпът на поевтиняване се забави през третото тримесечие, отчете националната статистика, четем в “Сега”. От юли до края на септември средната цена на жилищата е намаляла с 6.1% спрямо същия период на 2010 г., но само с 0.8% спрямо второто тримесечие на 2011 г. Средната цена на квадратен метър жилищна площ в момента е 901.32 лв. Най-евтино може да се купи жилище в Габрово и Враца, където квадратният метър се търгува съответно за 524.17 лв. и 618.50 лв. Традиционно най-високи остават средните цени във Варна и София, където жилищата се предлагат за 1493.33 лв. и 1456.48 лв. за квадрат.

Брюксел се захвана и с пищялките, които се слагат при надуване на балони или като накрайник на музикални инструменти за деца, информира “Труд”. Според изискване в последната евродиректива за безопасността на играчките от юли, свирките и мундщуците на тромпетчетата, кларинетите и другите инструменти за деца трябва да бъдат с големи размери заради опасност от поглъщане, съобщи Теменужка Костова, държавен експерт в агенцията за метрологичен и технически надзор. Тя обясни, че въпросните елементи не трябва да минават през уреда за изпитване на малки части, който се ползва от техническия надзор - цилиндър, който имитира детско гърло.

“Труд” публикува интервю с Ада Йонат, нобелов лауреат по химия за 2009 г. “В продължение на години бях смятана за мечтателка и дори за селския идиот. Забавляваха се с моите идеи, не били научни, не ги разбирали. Но не ме беше грижа какво мислят за мен. Сега реакцията е по-друга - с повече позитивизъм и въпроси. А най-голямата разлика е, че повече се вслушват в това, което казвам. Когато ме смятаха за “селския идиот” бях някак си по-свободна - да мисля и казвам нещата, както ми идват отвътре, и да пробвам да ги направя. А сега всичко, което кажа, се записва. И понякога не съвсем правилно се интерпретира и използва, особено от медиите”, казва тя.

В нова корупционна схема с имоти бе уличен председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов, разкрива “Дума”. След като преди година от РЗС изнесоха данни за неприлично големия брой апартаменти, собственост на Иванов, вчера от партията на Янев съобщиха за нова далавера с негово участие. В съобщение до медиите от РЗС посочват, че Иванов е закупил парцел в Лозенец от "БКС-Средец" АД и след това го е продал по документи на същата стойност, която е много по-ниска от реалната. За същия имот купувачът всъщност е платил на Иванов 30 пъти по-голяма сума в брой, като парите били внесени в личен сейф в БНБ. Разследващите са установили, че парите на Иванов, укривани в сейфа, са били там до тази пролет, когато започва проверка на НАП срещу него. Според данните той преместил 2 000 000 евро в друг сейф на столичния бул. "Евлоги Георгиев", който е на името на негов служител Никола Петров Петров. Според хората на Яне Янев построяването на сервиза на съпругата на Иванов, къщата в Банкя и луксозните покупки са се финансирали именно от този сейф, а не от официалните им декларирани приходи.

“Два дни след решението на съда Търговският регистър вписа в петък отново в управлението на "Труд" и "24 часа" фирмата на Христо Грозев "БГ Приватинвест". Това накара Грозев спешно да се върне в късния следобед от Виена, за където бе заминал същата сутрин”, съобщава “Стандарт”. "Побързах да се върна, защото вече мога да вляза в сградата. От друга страна, трябва да съм там, за да дам подписа си на каквото й да е решение, така че да няма никакъв проблем с графика на отпечатване на вестниците", заявява Грозев. Той твърди, че е бил предупреден от адвокат на другата страна, че ако влезе в управлението, Любомир Павлов няма да подписва нищо. "Знаейки това, не можех да остана спокойно през уикенда във Виена", казва Грозев. Другата задача, с която се захваща веднага, е да се зарови във финансовите документи, за да разбере какво е състоянието на "Медийна група България холдинг" през 6-те месеца, докато е бил отстранен. Любомир Павлов обаче отрича да е имало опасност вестниците "Труд" и "24 часа" да не бъдат отпечатани. "Аз и Огнян Донев сме предприели всички мерки вестниците да излязат със или без г-н Грозев", казва той.

Варненец ще пие бира поне 3 г. - преди дни той осъди пивоварна “Болярка” във Велико Търново за 836 двулитрови бутилки пиво, е водещата новина за “24 часа”. Окръжният съд уважи частичния иск на Иван Митев за претърпени вреди заради подвеждаща реклама и нелоялна търговска практика. Става дума за промоционална игра на фирмата от 2009 г. “Лято, море и... 333 награди”. Там на етикетите на “Болярка” пишеше “Открий символа под капачката и спечели 100 000 безплатни бутилки”, без да се уточнява, че с 1 капачка можеш да получиш само 1 бутилка от литър или два. Митев попаднал на 2 печеливши капачки и тръгнал да си търси от организаторите на играта 200 000 бутилки бира. След като му предложили само 2 бутилки, той започнал съдебни дела. Казусът, по който вече са се произнесли две съдебни инстанции, от месеци е предмет на разгорещени обсъждания между магистратите в Търново и ще бъде окончателно решен от ВКС.



Тагове:   за тези,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: diadomik
Категория: Забавление
Прочетен: 129614
Постинги: 54
Коментари: 130
Гласове: 206
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930